Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

3. Genieten is… doorwerken

| 4.347 keer bekeken | 6 reacties

Waarom gaan we eigenlijk met pensioen?
We verslijten.
Maar mensen blijven steeds langer vitaal.
We willen genieten.
Genieten? Vroeggepensioneerden gaan eerder dood. Dat is wetenschappelijk bewezen.
Vreemd.
Nou… verveling, eenzaamheid, depressie, minder beweging, drank. Zonder regelmaat, sociale contacten, uitdagingen, kwijnen mensen weg.
Langer werken dus? Leuk als je professor bent. Maar niet als je zwaar werk doet. Of geestdodend werk. Laagopgeleiden worden trouwens twaalf jaar eerder chronisch ziek. En sterven zeven jaar eerder. Gemiddeld. Ook bewezen!

Klopt. Dat iedereen precies met 65 of 67 met pensioen moet, is daarom vreselijk oneerlijk. Old school. Hoe rijker je bent, hoe langer je nu profiteert.
Dus?
Het werken veel geleidelijker afbouwen, afhankelijk van je conditie. Dan gooien we ook niet al die waardevolle ervaring weg.
Een flexibele pensioenleeftijd: tussen 55 en 72. Als je gezond bent, werk je door tot je 72e. Vanaf je 65e maar vier dagen. Vanaf je 69e maar drie dagen. De meeste mensen zullen langer doorwerken dan nu.
Maar als je echt al eerder ‘op’ bent mag je eerder met pensioen. Vanaf je 55e kan dat. In de WIA hebben we geleerd hoe je conditie getest kan worden.
Echt sociaal. De laagstopgeleiden en de mensen die het zwaarste werk doen, mogen - als dat nodig is – eerder dan nu met pensioen. Maar de meeste mensen werken langter door.
Fantast.

Ik kan tíg praktische bezwaren bedenken.
Ik ook. Het is makkelijk te bedenken WAAROM iets NIET kan. Het is veel leuker te bedenken HOE het WEL kan.

 

Zie ook:

- It’s the economy stupid! http://www.ottoreuchlin.nl/2011/10/5-it%e2%80%99s-the-economy-stupid/

- Agnes, volhouden! http://www.ottoreuchlin.nl/2011/10/9-agnes-volhouden/

- Eén op de drie vier Amsterdammers afgeschreven, lekker sociaal. http://www.ottoreuchlin.nl/2011/10/23-een-op-drie-of-vier-amsterdammers-afgeschreven-lekker-sociaal/

- Het regeerakkoord van Pimpelpaars in 150 woorden. http://www.ottoreuchlin.nl/2012/01/58-juni-2012-het-regeerakkoord-van-pimpelpaars-in-150-woorden/

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

6 reacties

 1. Pingback : 4. It’s the economy, stupid! « Ottosblog. Dialogen in precies 150 woorden.

 2. Pingback : 9. Agnes, volhouden! « Ottosblog. Dialogen in precies 150 woorden.

 3. Pingback : 49. FNV ‘moderniseren’: laten we ons misleiden door de SP, of gaan we het echt doen? « Ottosblog. Dialogen in precies 150 woorden.

 4. Het valt me op dat bij mensen die graag willen doorwerken tot hun 70e het heilige moeten niet meer aan de orde is. Maar al te vaak blijkt dat deze mensen al voor hun 65e een leuke regeling op zak op hebben waardoor zij in staat zijn om werkzaamheden te verrichten op tijden en dagen dat het hen uitkomt. Dat is iets anders dan te horen krijgen dat je vanaf je 60e -na 40 trouwe dienstjaren- nog eens 7 jaar verder moet van 9.00 uur tot 17.00 uur. Veel is dan ook te zeggen voor maatwerk en/of deeltijdpensioen. Daar zou meer draagvlak voor zijn.

 5. In essentie met je eens. Maatwerk. Wel moeten we GEMIDDELD echt langer werken. Aow en pensioenen echt onbetaalbaar als iedereen met 65 met pensioen gaat. Trouwens helemaal onbetaalbaar als we gemiddeld nog veel eerder met pensioen gaan zoals nu nog het geval is. Anders heb je straks 2 werkenden op 1 gepensioneerde. Dat is eenvoudigweg niet houdbaar.
  Frankrijk moet dan ook gewoon flink omhóóg in plaats van omlaag met zn pensioenleeftijd. Anders is het niet alleen binnen Nederland, maar in de EU al helemaal onhoudbaar. Uit de EU stappen vind ik zeer onverstandig. Maar het misbruik dat landen als Frankrijk van onze discipline en spaarzaamheid maken is ook onaanvaardbaar.
  Dit lijken me weer typische gevalletjes van: over veel dingen denken we hetzelfde en over sommige dingen niet, maar we maken ons over dezelfde dingen zorgen. Leuk dat je blijft reageren!

 6. Ik denk dat je om de praktische en theoretische bezwaren weg te nemen een stap verder moet denken. Waarom niet het pensioen helemaal laten afhangen van geschiktheid van de arbeidsmarkt? Dan wordt het een uitbreiding van de ziekteregeling en hoeft er geen rare discussie over leeftijden te komen, die altijd mank gaat.

  Voor vrije tijd kan een mens daarnaast gewoon sparen in een andere regeling.

  Het pensioen kan dus worden opgesplitst tussen WIA en de levensloopregeling.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.