Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

55. Hans Spekman: vertel ook dat we Nederlanders ziek hebben gemáákt.

| 2.568 keer bekeken | 1 reactie

I.

Tweede-Kamerlid Hans Spekman, waarschijnlijk aankomend PvdA-voorzitter, twitterde: #VVD begrijpt het als werkgevers Roemenen 6 dagen in de week 10 uur laten werken. Hij begrijpt de nl werknemer niet die dat weigert.”

Vinger op de zere plek.
Spekman wijst uitsluitend naar de werkgevers. Nederland heeft 1,4 miljoen mensen met een uitkering.
Ziek, gehandicapt, versleten.
Lang niet allemaal. Bovendien werken velen parttime en werken Nederlandse vrouwen extreem weinig. Er is een gigantisch arbeidspotentieel.
Die Roemenen werken onder de CAO.
Ook nette werkgevers klagen over Nederlanders.
Wil jij de uitkeringen afschaffen?
Geen ‘Amerikaanse toestanden’. Maar om een behoorlijk sociale minimum te behouden én de vergrijzing te kunnen opvangen, moeten Nederlanders veel meer gaan werken.

II.

Mensen die langdurig werkloos zijn, lopen vaak tegelijkertijd bij verschillende hulpinstanties: arbeidsbureau, jeugdzorg, dokter, schuldhulpverlening, maatschappelijk werk… Die doen drie dingen verkeerd: bestempelen je automatisch tot probleemgeval, werken langs elkaar heen, en geven je snel op.
Sommige mensen hebben veel problemen!
Het systeem maakt je ziek. Velen zijn afhankelijk en arbeidsongeschikt gemaakt.
Dus maar gaan ‘sneeuwschuiven’ zoals Rutte wil?
Nee, wetenschappelijk is aangetoond dat je bij mensen hun motivatie moet beginnen. Logisch. Hulpverleners moeten sámen naar de héle persoon gaan kijken. Motivatie, zwakke én sterke punten. En hulpbronnen in je omgeving: je partner, buren, vrienden. En dan één stevig plan opstellen, dat van álles gebruik maakt en álles aanpakt. Dat begint met stap-voor-stap weer leren werken, niet accepteren dat je maar thuis blijft zitten.
Moet dat werk wel menswaardig zijn.
Daar heeft Spekman gelijk in. De toevloed van Oost-Europeanen maakt werkgevers gemakzuchtig. Ook dat moet systematisch anders.

Misschien is een nieuw ‘Akkoord van Wassenaar’ nodig; een ’Deltaplan’ van overheid, werkgevers en werknemers samen. Doel: alle Nederlanders aan het werk.
Met die vakbond die op zijn gat ligt!
Eerst bedenken wat je wil, dan hoe je het voor elkaar gaat boksen.

Lees ook:
- Het regeerakkoord van Pimpelpaars in 150 woorden. http://www.ottoreuchlin.nl/2012/01/58-juni-2012-het-regeerakkoord-van-pimpelpaars-in-150-woorden/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eén reactie

  1. In deze tijd is het belangrijk dat wij onderling ons menselijke gezicht laten zien. Begrijpen dat veel mensen in armoede leven en geen EUR 1,= kunnen missen. Als je dit niet begrijpt en roept ” laat ze maar werken” dan is toch een cursus weet hoe het leven in elkaar zit- een aanrader. De ellende die nu gaat komen door de wijziging van WWB, is immens, tussen de 2.000-4.000 gezinnen in amsterdam gaan van EUR2.000 naar EUR 1.253,=. Zullen deze mensen dit zich realiseren. Het enige dat i kan zeggen, toon je menselijke gezicht, het kan ook u gebeuren en help/steun elkaar.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.