Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

88. PVV, PvdA: “Over veel thema’s denken we hetzelfde”.

| 6.465 keer bekeken | 6 reacties

18 maart schreef ik een kritische blog over Ontwikkelingssamenwerking. Naar aanleiding van een debat in Buitenhof.

Een PVV-fractievoorzitter uit een grote stad, schreef – los van mij – een tweet over dit debat:
“Louise Fresco (hoogleraar duurzaamheid) pleit voor fors snijden in OS. R.Grotenhuis (dir.Cordaid) kreegt t Spaans benauwd (baantje op tocht).”

Ik tweette hem:
“Precies mijn gedachte: http://www.ottoreuchlin.nl/2012/03/87-pvda-zet-de-ontwikkelingsmaffia-bij-het-vuilnis/ Verwacht van PvdA-er? ;-)

De fractievoorzitter reageerde:
“Heb veel PvdA’ers in vriendenkring. Over veel thema’s denken we hetzelfde. Stigma PVV is dan ook jammer. We willen allemaal een beter NL.“

In gesprek met ultrarechts???
Daar is mijn plaaggeest weer…
Eigen volk eerst???
PVV-ers discrimineren niet méér dan andere mensen. De meeste althans. Ja, bij elke partij heb je een paar rare vogels.
Je praat ze goed.
Volgens mij gaat het over globalisering, Europa, immigratie, ga maar door. Aan al die dingen zitten hele mooie kanten.
Zullen je PVV-vrienden anders over denken.
Maar ook minder mooie kanten. Iedere Nederlander had redelijke bestaanszekerheid.  Alles staat nu op de tocht: je huis, baan, pensioen, zorg, onderwijs, veiligheid. 80% van Nederland moet met minder zekerheden gaan leven. De PVV verwoordt de zorgen daarover scherper dan de PvdA.
Terug naar ‘vroeger’.
Willen sommige PvdA-ers ook. Maar de sociale welvaartsstaat is vastgelopen.
Heb jij een alternatief?
Eén voorbeeld. In plaats van ontslagrecht en uitkeringen, komt er recht op werk. Ik vind het asociaal om iemand met een klein uitkerinkje thuis te zetten en te zeggen: je zoekt hem maar uit. Dat máákt mensen ziek, arbeidsongeschikt. Wie een uitkering nodig heeft, wordt in mijn voorstel meteen op een werk- of stageplek geplaatst. Bij een gewoon bedrijf. Voor wat hoort wat. En: iedereen hoort erbij, iedereen doet mee.
Ik kan daar heel veel praktische problemen bij verzinnen.
Het gaat mij om echt radicaal anders denken. Natuurlijk met een serieus oog voor alle problemen die je kunt verzinnen.
Zitten die PVV-ers op jouw fantasieën te wachten?
Ik deel hun zorgen. En zou graag met hen echt nieuwe oplossingen willen onderzoeken.

Geef mij maar Pechtold, niet zo’n benauwde nationalist.
Pechtold speelt Nederland uit elkaar.
Pechtold???
Die vertegenwoordigt de kleine groep hoogopgeleiden die alleen maar profiteert van de globalisering. En mensen met mooie salarissen en rotsvaste arbeidscontracten zoals hogere ambtenaren. Lekker makkelijk. Wie staat er eigenlijk meer voor solidariteit: Pechtold of Wilders?
Ik vertrouw Wilders niet.
Met wantrouwen lost niemand iets op. Een PVV-er niet. Een PvdA-er niet.

Voor meer radicale ideeën: http://www.ottoreuchlin.nl/2012/01/58-juni-2012-het-regeerakkoord-van-pimpelpaars-in-150-woorden/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
88. PVV, PvdA: "Over veel thema's denken we hetzelfde"., 4.5 out of 5 based on 2 ratings

6 reacties

 1. Ik wil de bijeenkomst wel leiden …

 2. Beste Otto,
  Ik begin nu langzaam te denken dat je een beetje van het pad begint te raken. PVV-ers kunnen aardige mensen zijn (houden van kinderen en honden) maar politiek stellen ze niets voor. Wilders bepaalt alles. En we weten dat hij vooral leugens verkondigt. Over Cohen, over de PvdA, over Oost-Europeanen, over ontwikkelingslanden enzovoort.
  Misschien denken ze over Ontwikkelingssamenwerking net zoals jij, maar hun drijfveren zijn waarschijnlijk anders: eigen volk eerst, onze financiële problemen oplossen enzovoort. Ga zo niet door Otto!
  Groet,
  Cees Lau

  • Cees,
   Dank voor je reactie. Ik zoek de scherpte. Ik ben het met je kritiek op de PVV-leiding volkomen eens. Maar ik geloof ook dat veel aanhangers helemaal niet zo radicaal zijn, alleen bij middenpartijen een duidelijk geluid missen en daarom voor de radicale partijen kiezen. In elk geval, dank voor je ‘waarschuwing’, ik neem hem wel degelijk ter harte, en tegelijkertijd denk ik: kennelijk begin ik nu open zenuwen te raken. Delicate balans

   Ik vond het wel heel opvallend dat Novib zondag het volgende bericht in omloop bracht op Twitter (uit mijn hoofd). “PVV-stemmers denken dat we 5 procent van nationaal inkomen aan ontwikkelingshulp uitgeven, terwijl het maar 0,7 is.” Nou is Novib geen politieke partij, maar toch dichtbij GL, PvdA, D66, CDA. Welke Nederlander weet nou precies alle percentages? Kleine elite (om in PVV-termen te spreken). Waar het om gaat is dat men de ontwikkelingsuitgaven wantrouwt. Een deel van de top van de PVV inderdaad misschien om verkeerde redenen. Maar veel weldenkende Nederlanders – waaronder veel PVV-aanhangers – voelen toch aan dat er echt iets mis is. Louise Fresco, toch niet de eerste de beste, wist dit buitengewoon goed te verwoorden. Maar wat Novib doet, is de PVV-er als dom neerzetten, in plaats van het signaal serieus te nemen. Novib, net als Pechtold, is in mjn ogen net zo verantwoordelijk voor de polarisatie als Wilders of Roemer. Novib is nu op zijn site ook een discussie gestart (even in mijn woorden): hoe verkopen we de ontwikkelingssamenwerking goed? Ik denk dan: ze weigeren te luisteren naar terechte inhoudelijke kritiek. De simpele reden is, dat een deel van de ontwikkelingssamenwerking in zijn huidige vorm zichzelf overleefd heeft. Mensen vechten echter voor hun banen, banen in Nederland bij NGO’s en nog meer banen in de doellanden bij NGO’s. Begrijpelijk, maar taak van de politiek is ook gevestigde belangen te doorbreken. De Pavlov-reactie van Novib (‘zie hoe dom PVV-ers zijn’) is precies wat PVV-ers zo boos maakt. En ik ben het met ze eens. Niet met hun oplossingen, verre van (ik gaf met plezier 50% van mijn geld aan ontwikkelingshulp als het zou helpen), wel met de misstanden die ze aan de kaak stellen. Ik vind echt dat de PvdA de moed moet hebben door die gevestigde belangen heen te breken, ook al zitten er best veel PvdA-ers in de besturen van de ontwikkelingsorganisaties.

   Vind je dit van het pad af? Serieuze vraag.

   Een keer een borrel / kop koffie drinken? Internet blijft toch een beperkt middel om een goed gespek te voeren.

   Groet,
   Otto

 3. Het feit dat je stelt dat de PvdA en de PVV thema’s delen daar kan ik natuurlijk niets mee, er zijn in het nabije en verre verleden partijen aan te wijzen die ook vergelijkbare thema’s konden overleggen, maar geen haar op je hoofd dat je met dat soort partijen geassocieerd wilt worden. De thema’s die jij waarschijnlijk bedoelt zullen de maatschappelijk sociale standpunten zijn, maar vanuit welke grondbeginselen werden deze gevormd, daar zit natuurlijk een wezenlijk verschil, een in mijn ogen onoverbrugbaar verschil.
  Ben zelf geen groot fan van Pechtold maar hem betichten van het verscheuren van de maatschappij gaat mij wat ver. Die eer laat ik persoonlijk aan Dhr Wilders. Van sociaal naar associaal.

  Mvg Oswald.

  • Je hebt natuurlijk ook gelijk. Ik probeer zaken beetje van de achterkant te bekijken, op zn kop te zetten. Belangrijk deel PVV-ers bedoelt het goed. Belangrijk deel D66 bedoelt het goed, maar toch kan hun opstelling soms kwaad doen.

   Enfin, wat ik hoop is dat we in NL weer tot dialoog komen. Zien dat meeste mensen iets goeds wilen, zelfs als we het niet met ze eens zijn.

   Dank voor je reactie, dit is de dialoog lijkt me.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.