Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

94. Turkije niet in de EU.

| 7.494 keer bekeken | 8 reacties

Prachtig, gisteren op het NOS-journaal. De Dam vol blije Hollandse Turken. Die vertelden de verslaggever dat ze graag een glimp wilden opvangen van hún president Gül samen met hún koningin Beatrix. “Zoiets maak je nooit meer mee.” De werkelijkheid verrast altijd weer.

Liefde voor je koningin en trots op je president zijn uitingen van gematigd nationalisme, emotie.
Nationalisme leidt tot ellende heeft de geschiedenis geleerd.
Alles kan doorschieten. Maar elk mens heeft behoefte aan verbondenheid, aan eigenheid, aan identiteit; familie, vrienden, collega’s, je thuis voelen in een dorp of stad. En meestal willen we ons ook verbonden voelen aan een land. Of aan twee landen, zien we nu. Ga straks op straat kijken als we de Europacup opeens winnen: dansende Nederlanders én ‘Nederturken’.

Als mensen van onze koningin en de Turkse president houden, kan Turkije prima aansluiten bij de EU.
Zelfs als Turkije een perfecte democratie wordt, ben ik tegen toetreding. Turkije wordt een economische grootmacht en heeft straks meer inwoners dan Duitsland.
So what?
Dat betekent ook dat ze veel macht zullen gaan uitoefenen in de EU.
Jij denkt slecht over Turken.
Ik vind het heel normaal dat een sterk land zijn macht gebruikt. Ik gun het ze. Maar ik vind dat het te veel wordt. Nu al leidt de continue strijd om de macht tussen de grote EU-landen tot een situatie waarbij de rest mag toekijken. Dat wordt dan alleen maar erger.

Wat maakt het uit, dríe, of víer grote landen?
Komt bij, Turkije is half-Europees, half-Aziatisch. Iedereen weet dat ze belangrijk zijn in het Midden-Oosten…
Nemen we voor het evenwicht ook Israël op in de EU.
…maar de Turkse cultuur en macht strekken zich verder uit, in oostelijke richting, over een heel aantal min of meer Turkse landen en gebieden in Azië. Landen als Turkmenistan. Zelfs een van China’s grootste provincies is Turkssprekend. Dat is echt een andere wereld, echt geen Europa.
Jij legt vreselijk vage criteria aan voor toetreding.
Vaag, emotioneel, maar reëel.

Turkije gun ik alles, maar toetreding leidt tot nog meer politieke gevechten in Brussel. Tussen machtige landen. Die bovendien heel verschillende culturen met elkaar moeten zien te verenigen. Die met Turkije de halve wereldpolitiek aan boord halen.
Aha! Christendom en islam.
Voor mij niet het punt. Bosnië, Kosovo en Albanië, die vast ooit zullen toetreden, zijn ook islamitisch. De Oost-Europese orthodoxe christenen verschillen ook sterk van de West-Europese christenen. En Rooms-Katholieken verschillen van protestanten. Zo kun je nog wel even doorgaan. Het gaat om iets anders. Het hele Busselse pandemonium zal straks nog minder oog hebben voor het lokale, voor ons. Hef handelsbarrières op, gun Turkije alle voordelen, zoals we die ook aan Zwitserland en Noorwegen gunnen. Laat eventueel nog wat kleine landjes toetreden. Maar laat Turkije een grootmacht zijn náást de EU. Niet ín de EU.

Europa moeten we niet uitbreiden, maar verbeteren. Minder bureaucratie, meer oog voor het individu, het lokale, het regionale, het nationale. Dát is de prioriteit. Politiek is emotie.
Nationalist.
Hmm, het gaat om óns, niet om de structuren. En ik hoop dat Nederland Europees kampioen wordt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (9 votes cast)
94. Turkije niet in de EU., 4.3 out of 5 based on 9 ratings

8 reacties

 1. Zie toch wel wat raakvlakken in ons inz. Goede weergave van jouw ink op de maatsch. Prettig om te lezen, zelfs ik snap het ((:

 2. Zowel Turkije, als Israël buiten de EU houden. Economische samenwerking is iets anders dan toetreding. Turkije en Israël zijn geen Europese landen.

  Dat Israël voor veel gebeurtenissen tot Europa wordt gerekend heeft te maken met het feit dat het regionaal niet mee kan doen omdat het niet wordt erkend door meerdere buurlanden.

  Toetreding tot de EU is het slechtste dat Israël en Turkije kan overkomen. Beide volken wachten niet op de gedetailleerde bemoei- en regelzucht uit Brussel.

  • Dank. Opmerkelijk toch dat we nog minstens tien jaar zullen blijven onderhandelen terwijl de uitkomst wordt: niemand wil het.

   • Mee eens, dat is ook een schande. De EU zou eens het lef moeten hebben duidelijk ja, of nee te zeggen tegen Turkije. Volgens mij loopt dit al vanaf de jaren ’60 vorige eeuw.

 3. Wanneer Turkije in de EU zou worden opgenomen dan zou Israel -als Israel dat zou willen- niet worden toegelaten. Turkije zou dat namelijk nooit accepteren. Ik denk trouwens dat het probleem zichzelf al heeft opgelost. Turkije is een grote economische macht. Die ziet natuurlijk ook wel dat de EU wordt gedragen door enkele rijke lidstaten die financieel een aanzienlijk offer moeten brengen om de tent levensvatbaar te houden. Daar heeft het financieel draagkrachtige Turkije als toekomstige lidstaat uiteraard geen trek in!

 4. wat bij ons de marokkanen zijn, zijn in luxemburg (!) de …Kosovaren, die daar als vluchtelingen gestationeerd zijn in hotels.(Natuurlijk aan de grenzen).
  En daarmee zijn dezelfde problemen en bezwaren als hier tegen de moslims

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.