Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

96. Niet blij met de vroegtijdige neergang van de PVV.

| 3.927 keer bekeken | 2 reacties

We maken nu de neergang van de PVV mee. Die zal doorgaan. Het was ook onvermijdelijk. De partij is te snel gegroeid, te autoritair georganiseerd. En zo’n radicale partij trekt nu eenmaal naast serieuze mensen ook avonturiers. Het was al een wonder dat Wilders de boel zo lang bij elkaar wist te houden.
Ik hoop dat we ervan af zijn.
Ik heb een hekel aan Wilders wanneer hij weer eens te ver gaat met zijn anti-islamverhaal en hij haat lijkt te zaaien. Hij kijkt ook te veel naar de opiniepeilingen. Aan de andere kant, we hebben een Wilders en een Fortuyn nodig gehad om taboes te doorbreken.
Ik was blij met het taboe op discriminatie.
Dat taboe leidde ertoe dat problemen met immigranten niet besproken mochten worden. Immigratie brengt goede en minder goede dingen. Daar moet je gewoon over kunnen spreken. Dat is geen discriminatie.
Nou, dat lijkt me dan gelukt. Wilders hebben we echt niet meer nodig.
Veel PVV-stemmers wonen in plaatsen met weinig immigranten. Het gaat dus over meer. De kern is, denk ik, dat de oude zekerheden van de sociale welvaartsstaat ons allemaal ontnomen lijken te worden. Onderwijs, werk, huis, veilige buurt, pensioen, zorg, een bank die je kunt vertrouwen.
Dan moet de Tweede Kamer dat aanpakken.
Brussel heeft meer te zeggen dan onze eigen regering. De macht ligt bij een paar grote landen, plus de lobby van het bedrijfsleven. Als gewone kiezer uit Nederland heb je niks in te brengen.
Ga jij mee met dat Brussel-bashen van Wilders?
We kunnen niet zonder de EU, maar de macht van Brussel is doorgeschoten en onevenwichtig. De sociale bescherming wordt afgebroken. Bovendien heeft Brussel te weinig oog voor lokale en regionale belangen. Te veel wordt van bovenaf opgelegd.
Pak het op. Heb je Wilders niet voor nodig.
De traditionele partijen hebben nog geen antwoord op de wegvallende zekerheden en de toenemende onmacht. De VVD gooit het allemaal maar op de markt. D66 en GroenLinks geloven dat het vanzelf wel goed komt als Brussel het voor het zeggen heeft. De PvdA dreigt SP-verhalen te gaan houden over ‘alles bij het oude’. En het CDA, nou ja, daar zijn ze helemaal de weg kwijt.

Ik vrees dat we Wilders nog wel nodig hebben.
Een deel van zijn punten brengt ook de SP. Brussel, afbraak sociale zekerheid.
En de kans is groot dat we straks een conservatief kabinet met de SP krijgen. Weer een paar jaar verloren.
Wat wil je nou?
Ik wil dat de gematigd linkse en rechtse partijen een radicale omslag durven maken. Kijk bijvoorbeeld naar ‘het regeerakkoord van Pimpelpaars in 150 woorden’ (de link staat onderaan). Samen de verantwoordelijkheid nemen. Anders vrees ik dat de SP de aanpak van de vermolmde welvaartsstaat zal frustreren, dat die welvaartsstaat vervolgens vanzelf in elkaar zakt, en de VVD het karwei afmaakt door op te ruimen wat er nog is overgebleven. We eindigen met een Amerikaanse maatschappij, tweedeling, een uitgeholde democratie.
Waarom krijg je de PvdA niet mee?
De partij zit in de wurggreep van de bureaucratie. Omdat de partij niet begrijpt dat organisaties, eenmaal opgericht, hun macht steeds verder uitbreiden en star worden. Omdat de partij zelf deel is van die verstarring. Omdat de partij nog steeds te weinig ziet dat je heel hard moet beuken wil je die verstarring doorbreken. Dat het de eeuwigdurende opdracht is van politiek, om af te breken wat je hebt opgebouwd. Zoals de natuur zich elk jaar weer, in vier seizoenen, vernieuwt. Maar dat politici zichzelf al te gemakkelijk inmetselen. Dat je daarom soms radicalen nodig hebt die scheuren in het bouwwerk trekken.
Wat doe jij er dan nog?
Ik ben uiteindelijk erg gematigd. Ik geloof in een brede sociale volkspartij. En ik geloof dat de PvdA zichzelf uit het moeras kan trekken. Maar dan moet er wel druk op de ketel blijven staan. Wilders zet die druk. Veel PVV’ers, en SP’ers, zijn teleurgestelde PvdA’ers. De PvdA heeft het vertrouwen nog niet teruggewonnen.

Link naar Het regeerakkoord van Pimpelpaars in 150 woorden: 58. Juni 2012: het regeerakkoord van Pimpelpaars in 150 woorden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
96. Niet blij met de vroegtijdige neergang van de PVV., 5.0 out of 5 based on 1 rating

2 reacties

  1. Ik vrees met je mee, ben bang dat alles bij het oude zal blijven, we hebben nu eenm n man als wilders nodig voor de disc en doorbr van taboes, ben bang dat de oude gevestigde partijen niet willen transf, zien waar we uitkomen maandag grtz yvirich

  2. De PVV is springlevend en zal haar fundamenten in de NL samenleving krijgen. De strijd om het behoud v onze verzorgingsstaat is niet gegarandeerd bij de huidige politieke elite. De EU, de OS, de immigratie v kanslozen, de bedrijfstak Onzinnige Subsidies blijven NL leegzuigen zonder PVV. De strijd gaat door en de PVV zal op termijn de grootste kunnen worden. Dat is nodig voor echte hervormingen in ons land!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.