Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

97. Diederik, Mark, jullie kans op staatsmanschap: geen verkiezingen, samen regeren.

| 5.174 keer bekeken | 3 reacties

De gematigd linkse en rechtse middenpartijen hebben nu de kans om een regering te vormen die alle echt verstandige dingen gaat uitvoeren.
De kiezer moet eerst spreken!
Het parlement is voor vier jaar gekozen. Ik maak me grote zorgen en wil nu gewoon: hervormen, bezuinigen en investeren. Precies wat CDA en VVD roepen. En volgens mij de PvdA, Groenlinks, D66 en Christenunie ook.
Er zijn grote ideologische verschillen.
Geloof ik helemaal niks van. Neem de woningmarkt waar ze zogenaamd zo verschillend over denken. Bijna iedereen die ik spreek, met of zonder hypotheek, weet dat de hypotheekrente aangepakt moet worden met een geleidelijke afbouw in dertig jaar. En ook heel veel mensen weten dat de huurmarkt vastzit. In alle partijen hebben economen plannen gemaakt voor het aanpakken van de woningmarkt. En al die plannen lijken verdacht veel op elkaar.
Nou, de SP verzet zich hard tegen aanpak van de huurmarkt. En de PVV tegen aanpak van alles. Blijkbaar denken veel mensen er anders over.
Of stemmen mensen SP en PVV omdat ze de traditionele partijen niet meer vertrouwen? Dit is je kans om dat vertrouwen terug te winnen. De radicale partijen zijn nog niet klaar zijn voor het ‘pakket verstandige maatregelen’, zoals Rutte dat noemt.
Ontslagrecht!
Alle gematigde partijen weten dat je aan de ene kant iets moet doen aan het versoepelen van het ontslagrecht. En dat je aan de andere kant de freelancers en zzp’ers meer moet beschermen. Dat je een plan moet hebben voor ‘van werk naar werk’. Niemand meer werkloos, iedereen aan het werk, of ten minste een tegenprestatie voor een uitkering. Echt, de verschillen zijn op details.

Ze hádden voor al deze dingen trouwens al een paars regeerakkoord. Dat is alleen op het laatste moment afgeketst vanwege politieke spelletjes.
Tactisch onhandig. Over twee jaar rekenen de kiezers je hierop af.
Ik vind dat je in de eerste plaats moet doen wat nodig is. Pas daarna moet je aan tactiek denken. Maar van al die middenpartijen heeft alleen D66 te winnen bij verkiezingen nu. Een coalitie van middenpartijen kan ook zonder D66. Of zonder de PvdA, of zonder het CDA trouwens. Maar het beste lijkt me als alle zes meedoen. Minister Halsema van Buitenlandse Zaken, Pechtold van Binnenlandse Zaken, Samsom van Financiën. En… eindelijk echt milieubeleid, eindelijk de gekozen burgemeester.
De traditionele partijen regelen het dus weer over onze hoofden heen.
Dit is de kans om staatsmanschap te tonen. Als kiezer zit ik he-le-maal niet te wachten op verkiezingen. Ik wíl dat ze regeren, regelen, de zwaarste crisis sinds de jaren dertig aanpakken. Ik hoop dat Diederik en Mark snel goed uit eten gaan en deze historische kans pakken.

Zie ook: het regeerakkoord van Pimpelpaars: http://www.ottoreuchlin.nl/2012/01/58-juni-2012-het-regeerakkoord-van-pimpelpaars-in-150-woorden/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (6 votes cast)
97. Diederik, Mark, jullie kans op staatsmanschap: geen verkiezingen, samen regeren., 4.8 out of 5 based on 6 ratings

3 reacties

  1. Je geeft een goede beschrijving van de situatie waarin wij ons bevinden. Ben het alleen met de conclusie niet eens. Natuurlijk heeft de kiezer het parlement voor 4 jaar gekozen. Vanuit de uitslag is het gedoogkabinet gekomen De meerderheid van dit kabinet is er niet meer. Het is oude politiek als er nu zonder dat de kiezer gesproken heeft een kabinet met andere signatuur of geen signatuur gaat regeren. De economische situatie is erg veranderd dat vraagt politieke keuzes. Laat de kiezer dus over deze keuzes uitspreken. Volgens mij zijn de keuzes van de PvdA en VVD toch verschillend.
    Dus verkiezingen

  2. Politieke spelletjes zijn er gespeeld om deze regering het werken onmogelijk te maken. Alle partijen hebben een aandeel gehad in het mislukken van deze onderhandelingen, met de gekleurde media voorop. De invloedrijke politieke elite wil EU, ontw. hulp, immigratie v kanslozen en de subsidie lobby zoveel mogelijk ontzien en de rekening bij de individuele burger leggen. De burger wordt dan ook geconfronteerd met aanzienlijke lastenverzwaring en het verlies van opgebouwde rechten/privileges. Dat wordt dan heel chique “hervormen” genoemd. In werkelijkheid wordt de NL verzorgingsstaat uitgehold ten gunste van Europa, het wereldleed en de subsidie lobby! De crisis wordt dan ook het meest gevoeld door de individuele burger. De PVV wil de voorzieningenstaat zoals deze met zuinigheid en vlijt is opgebouwd veilig stellen. De burgers zullen zich dat steeds meer gaan realiseren !

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.