Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

99. Laatste kans voor de PvdA. Spring zelf over je schaduw heen. Win vertrouwen terug.

| 3.798 keer bekeken | 1 reactie

Het verschil tussen de PvdA en de Kunduz-coalitie was minder dan een procentje.
Een procent is zes miljard! Jij vond teveel bezuinigen ook niet verstandig.
Soms moet je je knopen tellen.
Je principes verloochenen.
De PvdA had mee moeten doen. Net als de anderen ‘over zijn eigen schaduw heen moeten springen’ zoals ze dat noemden. Om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Waar gaat het trouwens over? Een coalitie voor een paar maanden. Met een tijdelijk noodpakket. Waardoor Nederland niet het lachertje van Europa wordt. Een pakket bovendien dat de allerergste rechtse maatregelen terugdraait.
De SP haalt met een duidelijk, links geluid alle kiezers weg bij de PvdA.
Ik geloof er niks van. Waarom lopen het CDA en de PvdA leeg? Omdat niemand meer vertrouwt dat de oude volkspartijen de problemen gaan oplossen. Ik denk dat een stem op de SP of de PVV vaak bedoeld is als een hard signaal aan de oude partijen: jullie komen niet meer voor ons op! Maar wat doet de PvdA? Als een bang konijntje verstijfd naar de SP staren. Schelden op de PVV. Niet meer zien wat er verder gebeurt. Geen eigen keuzes maken.
De SP komt ten minste nog voor mensen op.
Ze willen niet hervormen, dus ze komen niet werkelijk voor je op.
Hervormen willen VVD, D66 en GroenLinks wel. Stem daar dan op, als je zo nodig moet ‘hervormen’.
Maar zeker de VVD en D66 hervormen alleen voor de Nederlanders die het goed hebben, nergens last van hebben.

Nederland splitst op in haves, die op de elitepartijen VVD, D66 of GroenLinks stemmen, en have-nots, die PVV of SP stemmen. Tweedeling in plaats van een grote middenklasse. Waarom? De meesten van ons waren redelijk verzekerd van een huis, een prettige buurt, onderwijs voor je kinderen, een baan, pensioen, zorg, een betrouwbare bank. Al die zekerheden dreigen we kwijt te raken. Is het vreemd we ons vertrouwen verliezen in de PvdA, en het CDA trouwens, wat doen die partijen eraan? Als de PvdA stemmen wil trekken, moet de PvdA het vertrouwen terugwinnen van de middenklasse. Dat begint met over je eigen schaduw heen springen, om die modeterm nog maar een keer te gebruiken.
Vertrouwen terugwinnen. Vaaag.
Je moet voor dat vertrouwen twee dingen doen.
In de eerste plaats, gewoon je betrouwbaarheid tonen. Niet een club zijn die voorstander van Europa zegt te zijn, maar afhaakt als het even niet uitkomt. Dat is killing, niemand gelooft je meer.
En: een echt hervormingsprogramma hebben. Concurrenten als China zetten ons op scherp. We waren te gemakzuchtig geworden. De oude sociale welvaartsstaat moeten we daarom hervormen. Maar je moet wel weten dat er een vangnet blijft. Een geloofwaardige verzekering van je bestaan.
Iedereen claimt te hervormen.
Maar niemand vindt die balans tussen prikkelen en beschermen. Daar ligt de noodzaak voor een PvdA.

Je bent nog steeds lekker abstract.
Concreet voorbeeld. De liberalen willen van het ontslagrecht af. SP en PVV willen er geen millimeter aan veranderen.
En de PvdA er tussenin. Slappe hap.
De PvdA moet een radicaal moderne oplossing bieden voor de arbeidsmarkt. Kern daarvan: nul procent werkloosheid.
Nul procent??? Onmogelijk.
Asscher werd voor gek verklaard toen hij geen slechte scholen meer wilde. Het lukt hem.
Alles kan dus. Als je wil. Optimisme is de opdracht van de politiek. Straks hebben we een arbeidstekort door de vergrijzing. Het ontslagrecht is niet meer houdbaar, want levenslang werken bij één baas bestaat niet meer. Iedereen gaat geregeld van baan naar baan. Het nieuwe van dit plan is: je blijft geen dag thuis als je je baan verliest. We bekijken meteen: wat wil je, wat kun je, waar liggen je kansen. En we zorgen meteen voor werk. Desnoods ga je als stagiaire werken bij een bedrijf, of als vrijwilliger in de zorg. Niemand zit meer thuis.
Sneeuwschuiven zoals jouw vriendje Rutte wil???
We gaan je niet vernederen. We zoeken werk dat past bij je talenten. Ja, die enkele profiteur die daadwerkelijk niet wil, die pakken we hard aan. Maar bijna iedereen wil werken, meedoen, dat geloof heb ik.

Heb je nog meer van die droomplannen?
Genoeg. Nog één voorbeeld. Een flexibele pensioenleeftijd: tussen 55 en 72. Dan mag de gezonde professor lekker lang doorwerken. Maar we doen er een keuring van je vitaliteit bij. Net als in de WIA. De versleten werknemer die ‘op’ is, kan zo nodig al met 55 met pensioen. Gemiddeld zal Nederland langer doorwerken, tot 70 ofzo. Maar vooral mensen uit de laagste inkomensgroepen, die vaak een veel slechtere gezondheid hebben dan mensen met hogere inkomens, mogen eerder van hun pensioen genieten en gaan zo minder snel achteruit. Meer prikkels, harder werken, én een beter vangnet voor wie het nodig heeft. Een prettiger land.

Een paar maanden voor de verkiezingen je hele programma omgooien. Onmogelijk.
Samsom is een knokker. Maar als de PvdA verliest, is het tijd voor ‘herbronnen’, om maar eens CDA-woorden aan te halen. Vertrouwen terugwinnen met een werkelijk radicaal progressief programma, daar gaat het om. Dat is je laatste kans om tweedeling te voorkomen.

Vond je deze blog de moeite waard? Klik hieronder op Twitter, Facebook, of LinkedIn, dan gaat hij naar al je volgers.

Meer voorstellen? 58. Juni 2012: het regeerakkoord van Pimpelpaars in 150 woorden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (6 votes cast)
99. Laatste kans voor de PvdA. Spring zelf over je schaduw heen. Win vertrouwen terug., 4.7 out of 5 based on 6 ratings

Eén reactie

  1. D66, GL en VVD partijen die hervormen? De grootste kletskoek! Deze partijen hangen namelijk oude politiek aan. Men ziet veel heil in een decadente superstaat, de EUSSR, naar het voorbeeld van een achterhaald fenomeen, de voormalige Sovjet Unie. Nederland wordt door deze partijen incl. CDA en cs. als wingewest uitgeleverd aan de EU. Het CDA heeft definitief afgedaan als partij van het midden en D66 probeert op geraffineerde wijze deze rol over te nemen. Er zijn m.i. 3 partijen die het midden zouden kunnen bedienen en de voorzieningenstaat NL zouden kunnen redden. Het is tijd voor nieuwe politieke orde waarin wordt afgerekend met een politieke elite die haar eigenbelang dient i.p.v. het belang van de NL burger. De PVV, SP, PvdA en wellicht de VVD zouden elkaar moeten aanvullen i.pv. elkaar met dogma’s te bestrijden. Pas dan zou er een stevig fundament kunnen onstaan voor een beter NL. Een NL waar de voorzieningen voor een fijne oudedag worden zeker gesteld i.p.v. een NL waar mensen weer wordt afgepakt wat men door zuinigheid en vlijt heeft opgebouwd!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.