Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

101. Het hopeloos naïeve plan voor de nieuwe vakbond.

| 4.204 keer bekeken | 3 reacties

- I -

De FNV ligt op zijn ‘achterste’ sinds de interne ruzie over de pensioenleeftijd. De Kunduz-coalitie heeft intussen zonder pardon besloten de pensioenleeftijd sneller te verhogen. Veel sneller dan eerder in enige onderhandeling met de vakbonden zelfs maar denkbaar was.
Kil.
Voor mensen die echt versleten zijn is dit niet goed. Vaak de laagst opgeleiden. Maar waar zijn de massademonstraties? Misschien zijn veel mensen gewoon opgelucht dat de politiek na eindeloos discussiëren durft door te pakken.
Ik persoonlijk ben er zelfs blij mee. Dat ik over veertien jaar al officieel bejaard zou zijn, ik word er benauwd van.
Dus jij bent ook blij met die voorstellen van Jetta Klijnsma voor een nieuwe vakbond. Aansprekend natuurlijk voor ‘jongeren’ zoals jij, iets te dikke kerels van 51.
Zij is als vooraanstaand lid van de PvdA gevraagd de boel bij de FNV te lijmen. Ze stelt nu voor, een ‘vakbondsparlement’ op te richten. Dan zou de vakbond ‘moderniseren’. En ze wil dat de grote, machtige bonden zich opsplitsen in kleinere. ‘Voor het evenwicht in het vakbondsparlement’ of zoiets.
DUS alles wordt modern??? Waarom? Het lijken me nog steeds dezelfde mensen, met dezelfde meningen die met elkaar parlementje gaan spelen.

Enfin. Jetta negeert in elk geval één ding. De twee grootste bonden zijn de AbvaKabo en Bondgenoten. Die hebben de meerderheid. Dat zijn de oerconservatieve bonden. En die zijn volledig in de macht van de SP.
Jij denkt in complotten.
Iedereen in de vakbond weet dat deze bonden zijn overgenomen door gestaalde kaders van de SP. De partij van de mensen die niks willen.
Jetta gaat die bonden dus opsplitsen. Precies wat jij wil, toch?
De SP heeft de machtspositie in twintig, dertig jaar opgebouwd. Systematisch. Gaan ze niet vrijwillig uit handen geven.
Die grote bonden zeggen niet meteen ‘nee’ tegen Jetta’s voorstellen.
Het zijn beroepsonderhandelaars. Ze gaan eerst vertragen, eindeloos in discussie. Maar stel, ze ontkomen niet aan opsplitsen. Splitsen ze gewoon op. Heb je twee AbvaKabo’s in het vakbondsparlement.
Wat denk jij toch in machtstermen. Ik dacht dat jij van de ideeën was. Of gevoelens, of… whatever. Geen platte machtsdenker.
Macht bestaat. En elke PvdA-er die denkt dat de SP niet snapt hoe macht werkt, is, hoe sympathiek ook, hopeloos naïef.

- II -

Commentaar geven is makkelijk. Wat wil jij dan?
Ik kan niet voor iedereen spreken. Als zzp-er zou ik een vakbond willen die mij tegelijkertijd een flexibele pensioen- en arbeidsongeschiktheidsregeling biedt. Op maat. Ik vertrouw net als de meeste zzp-ers de gewone verzekeraars niet. Ik heb dus niks geregeld, maar voel me daar heel ongemakkelijk onder.
En, ik wil dat ze me vertegenwoordigen in de SER enzo. Maar daar wil ik niet te veel voor betalen. Een paar mannetjes en vrouwtjes als lobbyist is genoeg. Als ik zie hoeveel ze bij die bonden vergaderen en onderling ruziemaken… Hele kantoorgebouwen vol vakbondspersoneel. Van het geld van hun leden.  Ik betaal er niet aan mee.
Verder wil ik geen dingen die ik ergens anders al prima kan krijgen, zoals loopbaanbegeleiding. Tenzij het door de mensen die dat wel willen gewoon uurtje-factuurtje wordt betaald, dus niet van mijn contributie.
Gaat dat geen banen kosten bij de bonden?
Is dat misschien een reden waarom ze niks willen veranderen?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
101. Het hopeloos naïeve plan voor de nieuwe vakbond., 5.0 out of 5 based on 2 ratings

3 reacties

  1. Vakbonden dienen politiek neutraal te zijn. Pas dan hebben deze toekomstperspectief. Ik ben bijna 35 jaar lid van de onderwijs vakbond Aob (v/h Abop) en voel me helaas niet altijd vertegenwoordigd door deze bond. De wijze waarop mijn vakbond met een onjuiste voorstelling van zaken en met opruiende acties het kabinet onderuit wilde halen stelde mij teleur. Een kabinet dat het onderwijs juist wilde hervormen, de bureaucratie aan wilde pakken en weer terug wilde geven aan de man/vrouw voorde klas. Onderwijs hervormingen hebben minder kans van slagen wanneer deze afhankelijk zijn van starre dogma’s. Een sterk gepolitiseerde vakbond is niet meer van deze tijd. Iedereen -ongeacht politieke kleur- die het onderwijs wil hervormen verlangt minder bureaucratie, minder tussenlagen, minder management, betere voorwaarden voor onderwijsgevenden en betere faciliteiten op de wervloer. Om bij het onderwijs te blijven. Algemene onderwijsbond (Aob) suggereert een (politiek en religieus) neutrale valbond. In de praktijk blijkt dat helaas (nog) niet het geval!

  2. Vrees dat we het – als PvdA’er en PVV’er – weer eens gloeiend met elkaar eens zijn Ton.

  3. Helaas is niet iedereen hoogopgeleid en ZZP’er. Voor arbeiders blijft een vakbond essentieel. Ik denk dat Jettes idee de moeite waard is om te proberen

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.