Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

Stoomwals Brussel, aflevering 3. De mythe van de gemeenschappelijke markt. Of de leugen?

| 3.235 keer bekeken | 3 reacties

Doel van de Europese Unie is nieuwe oorlogen te voorkomen.
Dat vind ik zo’n suf argument!
Ik denk nog steeds: als Europa uit elkaar valt, komen er weer oorlogen. Misschien niet direct tussen Duitsland en Frankrijk. Maar bijvoorbeeld op de Balkan.  Ik geloof alleen al daarom absoluut in de noodzaak van de EU.
Maar de vergissing is, dat we één economie moeten hebben.
Eén markt. Goed voor iedereen.
Volgens de beste schattingen, heeft de gemeenschappelijke markt ons één maandsalaris groei opgeleverd. Acht procent.
Over die cijfers kun je twisten.
Dan de euro. Die heeft één weeksalaris groei opgeleverd. Twee procent.
Ook fijn dat je geen geld meer hoeft te wisselen.
Over vijf jaar betalen we echt álles met een pasje. Eén munt is voor ons als consument sowieso overbodig.
Toch tien procent groei.
Ten koste van wat? Tachtig procent van onze wetten worden in Brussel gemaakt. Is dat nog democratisch?
Kun je over twisten. En wat dan nog? Als ze maar de juiste beslissingen nemen.
Er zitten 20.000 lobbyisten in Brussel. Twin-tig-dui-zend. De meeste voor het grote bedrijfsleven. De allerslimste jongens en meisjes van Europa. Echt geen sufferds. Vreselijk goed betaald. Dat grote bedrijfsleven breekt via Brussel ons sociale stelsel af. En de positie van het midden- en kleinbedrijf.
Complotdenker.
In Italië en Griekenland stijgen de zelfmoordcijfers razendsnel. Waarom? 80% van het werk in de markt daar, zit in de kleine familiebedrijfjes. Die moeten van Brussel nu opeens belasting betalen. Zijn ze niet op ingesteld. Gaan failliet.
Een beetje hun eigen schuld.
Ik vrees dat Brussel inderdaad zo redeneert. De technocraten en lobbyisten zitten er niet mee dat mensen van het dak springen. Stoomwals Brussel kan zich niet bezighouden met dat soort muizenissen. Brussel is er voor het Hogere Doel. Eén Markt. Goed Voor Allen.
Ik zeg: nu nog doen mensen zichzelf iets aan. Binnenkort komt er opstand.
Je bent gek.
Onschuldiger voorbeeld. Europa heeft één arbeidsmarkt. Die heeft zeker goede kanten. Onze kassen kunnen niet meer draaien zonder Polen. En helemaal goed voor een kleine groep hoogopgeleide kosmopolieten.
Maar denk je in: je bent vrachtwagenchauffeur. Polen maken het heel moeilijk voor je bedrijf, omdat ze onder de markt werken. Nu heeft de Kunduz-coalitie een streep gezet door het ontslagrecht. Omdat we van Brussel moeten ‘hervormen’. Die chauffeur wordt straks zonder pardon ontslagen. En mag alleen op freelancebasis terugkomen. Tegen het minimumloon. Dat is het perspectief voor heel veel Europeanen.
Zo heet wordt de soep niet gegeten.
Waarom groeien de partijen aan de flanken als kool? De ‘arbeiders’ hebben zich in vijftig jaar opgewerkt tot de middenklasse. De bestaanszekerheid van de middenklasse wordt nu in adembenemend tempo afgebroken. Terwijl de banken, dankzij hun goede lobby, buiten schot blijven. Ook in Nederland komt er een opstand. Gelukkig waarschijnlijk via de stembus.
Jij wilt de gemeenschappelijke markt opheffen?
Houden wat we nu hebben. Maar nog méér ‘Europa’ gaat niet meer groei opleveren. Wel meer macht voor het bedrijfsleven. Nog meer geld naar de winsten, nog minder naar de lonen.
Geen extra macht naar Brussel als dat ten koste gaat van de bestaanszekerheid van de middengroepen.
Met één markt staan we sterker tegenover China, India, Brazilië.
Wil je concurrerend zijn, dan moet je naar buiten kijken. Niet constant met elkaar bezig zijn.
Je moet bijvoorbeeld zorgen dat je universiteiten top zijn. En dat ze goed samenwerken met het bedrijfsleven. Wetenschappers zitten helemaal niet te wachten op allerlei geldstromen uit Brussel. De bureaucratische strijd om dat geld fnuikt de creativiteit. Natuurlijk vinden de bestuurders van die universiteiten zulke subsidies wel leuk. Kunnen ze lekker de held uithangen in Brussel.
Hou op met geld rondpompen.
En die groei van Duitsland nu? Die komt uit bijvoorbeeld China. Weet je hoeveel Mercedessen en Audi’s daar rondrijden? Miljoenen en miljoenen. Het stagnerende Frankrijk hangt alleen maar aan Europa. Wil de pensioenleeftijd verlagen van 62 naar 60. Meer geld uitgeven. En dat mogen wij financieren. Door langer te werken. Door de arbeidsmarkt te ‘flexibiliseren’.
De armere Europese landen blijven achter, als ze geen geld uit Brussel meer krijgen voor hun ontwikkeling.
Concurrentie tussen landen is gezond. We hebben die armere landen te veel ‘gepamperd’. Ze zijn subsidieverslaafd, in plaats van creatief en ondernemend. Ook daarom zitten ze nu zo in de ellende. En vroeger losten ze problemen op door hun munt te devalueren. Kan niet meer.
Weet je, Europa werd vanaf de 15e, 16e eeuw dominant in de wereld, juist omdat het géén eenheidsstaat was. Handelaren uit de Zuid-Chinese stad Kanton zaten toen al in Afrika. De keizer en zijn “mandarijnen” in het verre Peking waren bang hun greep te verliezen op de rijke zuidelijke handelssteden. De keizer sloot China af voor internationale handel. Gevolg: 500 jaar achteruitgang. De, elkaar beconcurrerende, Europese landjes veroverden intussen elk een stukje van de wereld.
Nu is China ook een eenheidsstaat.
Vergeet het. China is een land van elkaar snoeihard beconcurrerende steden en provincies. Peking moet alle zeilen bijzetten om het land überhaupt bij elkaar te houden. De handelsbarrières binnen China zijn groter dan binnen Europa.

De noodzaak van een gemeenschappelijke Europese markt is een mythe. Of misschien zelfs een leugen; van de Fransen, van de multinationals, en van de bestuurders die zichzelf belangrijk willen maken.

- Stoomwals Brussel, aflevering 2: Stoomwals Brussel, aflevering 2. De levensgevaarlijke vooringenomenheid van D66. 

- Stoomwals brussel, aflevering 1: 104. Stoomwals Brussel: het eurosysteem komt gevaarlijk dicht bij diefstal van onze pensioenen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Stoomwals Brussel, aflevering 3. De mythe van de gemeenschappelijke markt. Of de leugen?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

3 reacties

 1. Als ik terugdenk aan de jaren ’70 en ’80
  en ik als scholier op vakantie ging
  naar landen als Frankrijk, Spanje en Italie,
  en dat vergelijk met tegenwoordig
  dan is mijns inziens veel ellende ontstaan (niet alleen) door de invoering van de Euro.
  Mijn persoonlijke visie: Terug naar het dubbeltje, het kwartje en de stuiver. Ofwel Euro eruit, Gulden er weer in.
  De layout/vormgeving en eenheden van de Euro is sowieso een grote mislukking: Veel mensen hebben moeite onderscheid te maken tussen de 20 en 50 (euro)cent, het telt niet logisch op, en daar komt nog eens bij dat het
  2-euro muntstuk nagenoeg gelijk (visueel) is aan de Turkse munt van 1 Lira, die je voor 43 eurocent koopt momenteel.
  Maar wie heeft de macht tegenwoordig in Nederland? Als die politici het ESM-verdrag toch nog ondertekenen geven ze hun eigen macht in ieder geval weg ( voor zover ze die al hadden ).
  Even iets anders: Mijns inziens dienen we, om enigzins uit de recessie te komen, de BTW naar 18% te brengen. Goed voor burger en ondernemer, ipv naar 20 of 21. ‘Toevallig’ kan ik het weten: mijn vader was belastingambtenaar…. toeval bestaat niet btw.
  GroenLinks, SP, zet 18% in je programma, geheid dat jullie veel stemmen krijgen.
  Met 350euro eigen risico en 21%BTW voorspel ik oorlog, burgeroorlog.
  Logisch toch? Is eigenlijk geen voorspelling.

  Veel succes met je Blog & More,
  Mark Biemans
  Ondernemer en Burger.

 2. Inderdaad hebben we de arme landen teveel gepamperd inplaats van ze aan te zetten tot creativiteit.
  Verder speelt de volksaard ook een rol voor wat betreft het zelf willen aanpakken.
  Even een steuntje in de rug vind ik niet erg betreffende geldelijke steun,maar verder moeten wij hen onderwijs bieden en steun om zelfstandige mensen te worden door desnoods af en toe op hun snuit te gaan.
  Een kind dat leert lopen lukt het ook niet gelijk en merkt al snel dat het leven letterlijk en figuurlijk vallen en opstaan is.

  Groet,Alice

 3. Pingback : Stoomwals Brussel, deel 4. Vrijdag 25 mei, 22.15 TV-debat Ton van Kesteren, PVV met Otto Reuchlin, PvdA « Alle Blogs « Otto’s blog

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.