Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

Stoomwals Brussel, deel 4. Vrijdag 25 mei, 22.15 tv-debat Ton van Kesteren, PVV, met Otto Reuchlin, PvdA.

| 3.912 keer bekeken | 2 reacties

Vrijdag 25 mei, om 22.15 uur, debatteer ik met Ton van Kesteren over de verschillen en overeenkomsten tussen de PvdA en de PVV. “We maken ons vaak over dezelfde dringen druk.” Ton is voorzitter van de fractie van de PVV in Provinciale Staten van Groningen. Zie verder de ‘kijktip’ op bloggers-website ‘De Jaap’: http://www.dejaap.nl/2012/05/24/kijktip-lokale-pvda-er-otto-reuchlin-en-pvv-er-ton-van-kesteren-in-debat-op-salto/

Het gesprek zal vast vooral gaan over de EU. Ik heb er nu drie blogs over geschreven. Meer blogs over Stoomwals Brussel zullen volgen. Ik blijf er op kauwen.

Ik zoek in mijn blogs tastenderwijs mijn weg. Nu probeer ik het fenomeen EU te doorgronden. Ik denk dat de EU is doorgeschoten. Ik wil niet zoals Wilders af van de EU. Maar ik wil een pas op de plaats.

Ik krijg veel reacties op de serie Stoomwals Brussel. Reacties van herkenning. En, uit het kamp van de fervente EU-aanhangers/federalisten, vaak: “Je snapt het niet”, “Het ligt ingewikkelder”, “Je gaat veel te kort door de bocht”, “Je bent populistisch”, “Je bent bevooroordeeld”. Natuurlijk, daar zit een kern van waarheid in. Maar is niet elk politiek onderwerp ingewikkeld? Er is iets heel erg mis met onze democratie, als dingen zo ingewikkeld zijn, dat je er als gewoon mens niet meer over mee kunt/mag praten? Geloof je nog in democratie als je zegt dat dingen te ingewikkeld zijn voor ‘outsiders’?

Ik heb het gevoel dat je snel weggezet wordt: als je niet ten minste 200 jaar in Brussel hebt rondgelopen mag je niet meepraten. Dát is ook precies het gevoel dat veel mensen van partijen op de flanken krijgen: “Ik mag niet zeggen wat ik denk.” “Jawel, je mag wel zeggen wat je denkt”, zal een D66′er dan antwoorden. Die D66′er is oprecht verbaasd dat mensen denken dat er in Nederland censuur is. “Maar wat jij niet begrijpt”, zeg ik dan, “is dat jij mij afwijst als ‘bevooroordeeld’. Ik het gevoel heb dat je mij buiten spel zet.”

Ik doe hiermee mensen met genuanceerder betogen overigens vreseslijk tekort. Maar dit is wat ik té vaak tegenkom. Brussel-fans sluiten mensen die toevallig wat anders tegen de zaken aankijken systematisch uit. Eerder heb ik weleens geschreven: Pechtold speelt Nederland uit elkaar. De naam van die partij verbaast me steeds meer: Democraten66. Leg nog eens uit wat er democratisch is aan het doordrukken van bijvoorbeeld de euro, of de Europese grondwet, tegen de wil van een ruime meerderheid in? D66 weet wat goed voor ons is. Prima, maar verander dan de naam van je partij. Ik zit te broeden op alternatieve namen die beginnen met een D.

Ik zit te vitten op D66. Beetje flauw natuurlijk. Maar ‘D66′ staat voor mij voor al die kosmopolieten in Nederland, die het goed hebben, die profiteren van de globalisering, maar die niet willen zien dat anderen werkelijk te lijden hebben onder Stoomwals Brussel.

De Groene Amsterdammer schreef er een heel nummer over: in alle landen in de westerse wereld wordt de middenklasse weggevaagd. Dat komt niet alleen door de EU. Maar de EU versnelt het proces in Europa wel. Net als nu al in Amerika, zul je in Nederland straks met twee banen per persoon je hoofd boven water moeten zien te houden. Wat in zestig jaar moeizaam is opgebouwd, wordt op dit moment in razend tempo afgebroken. Modernisering? Natuurlijk, het was te makkelijk, te gezapig in Nederland. Maar de rechtse Kunduz-coalitie kijkt niet meer om naar de hardwerkende Nederlander. Meer nog dan D66 of de VVD, neem ik dat trouwens GroenRechts kwalijk. Sorry, Groenlinks.

Ik hoop dat de PvdA pro-Europa blijft. Maar zich wel inzet om de dolgedraaide Stoomwals Brussel een tijdje stil te zetten. Even op adem komen. Eerst maar eens regelen dat we een sociaal Europa krijgen. In plaats van een Europa dat alleen hoogopgeleiden en multinationals bedient. Ik krijg weleens het verwijt een rechtse PvdA’ er te zijn. Eerlijk gezegd vind ik het behoorlijk links wat ik hier zeg.

De eerste drie afleveringen in de serie “Stoomwals Brussel vind je hier:
- deel 3, De mythe van de gemeenschappelijke markt http://www.ottoreuchlin.nl/2012/05/stoomwals-brussel-aflevering-3-de-mythe-van-de-gemeenschappelijke-markt-of-de-leugen/
- deel 2, De levensgevaarlijke vooringenomenheid van D66 http://www.ottoreuchlin.nl/2012/05/stoomwals-brussel-aflevering-2-de-levensgevaarlijke-vooringenomenheid-van-groenlinks/
- deel 1, Het eurosysteem komt gevaarlijk dicht bij diefstal van onze pensioenen http://www.ottoreuchlin.nl/2012/05/stoomwals-brussel-het-eurosysteem-komt-gevaarlijk-dicht-bij-diefstal-van-onze-pensioenen/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Stoomwals Brussel, deel 4. Vrijdag 25 mei, 22.15 tv-debat Ton van Kesteren, PVV, met Otto Reuchlin, PvdA., 3.7 out of 5 based on 3 ratings

2 reacties

  1. Het onvoorwaardelijke NL committment aan de dictatoriale EU waar m.n. D66 voor pleit zal er voor zorgen dat NL geen baas meer zal zijn in eigen land en eigen portemonnee. D66 noemt haar conservatieve beleid van lastenverzwaring voor burgers om aan de financiele verplichtingen aan de EU te kunnen voldoen, heel chique “hervormingen”. Daarbij speelt D66 jongeren en ouderen tegen elkaar uit door te stellen dat de “hervormingen” van D66 bedoeld zijn om de rekening niet bij de toekomstige ouderen (lees: de jongeren van nu, dan wel toekomstige generaties) te leggen. D66 is met haar kortzichtige pro Europa beleid bezig om de voorzieningenstaat NL af te breken zodat de jongeren van nu geen perspectief meer zullen hebben op een gegarandeerde onbezorgde oudedag. De heer Pechtold zal tegen die tijd waarschijnlijk van zijn riante prepensioenregeling genieten waar hij recht op heeft vanwege zijn hoge functie bij de EU dan wel de VN.

  2. Pingback : Stoomwals Brussel, deel 5. De grenzeloos naïeve dromen over Europese solidariteit. « Alle Blogs « Otto’s blog

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.