Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

104. Stoomwals Brussel: het eurosysteem komt gevaarlijk dicht bij diefstal van onze pensioenen.

| 5.180 keer bekeken | 8 reacties

Economen willen nu dat Duitsland en Nederland de lonen harder laten stijgen. Dan zou je hier inflatie krijgen. Dat zou ons relatief duurder maken in Europa. Zuid-Europa zou daardoor relatief goedkoper worden, meer kunnen exporteren, groeien en uiteindelijk meer belastingen binnenkrijgen. Als we dan ook nog een deel van hun schulden zouden kwijtschelden, zou het europrobleem opgelost zijn.
Dit komt gevaarlijk dicht bij diefstal. Meer inflatie betekent ook dat de waarde van onze pensioenfondsen daalt. Terwijl Zuid-Europa weer feest kan gaan vieren.
Jij gaat wel heel snel.
Er is een culturele kloof tussen Noord- en Zuid-Europa.
Van wie heb je die wijsheid?
Uit mijn eigen ervaring. maar ook van Jerôme Heldring, de zeer gerespecteerde NRC-columnist die net, diep in de 90, met pensioen is gegaan.
Hun politici zijn niet gedisciplineerd. En niemand vertrouwt de overheid daar. Daarom ontduiken ze de belasting ook veel vaker dan hier.
Ze moeten discipline leren.
We maken in Europa een grote vergissing. Een hele grote vergissing. Die ons weleens heel duur kan komen te staan.
We hebben allerlei regels voor de eurolanden. Maximaal drie procent tekort, en ga maar door. Maar met regels verander je de wereld niet. Regels werken alleen als de meerderheid zich er sowieso aan wil houden. Als de meeste mensen niet stelen, kan de politie de enkele boef aanpakken. Maar als iedereen steelt, kun je eindeloos veel blikken politie open trekken, het is dweilen met de kraan open.
Bij ons betaalt bijna iedereen redelijk netjes belasting, al vinden we het niet leuk. Maar als de meerderheid belasting ontduikt, kun je regels maken zoveel je wilt, het gaat niet helpen. Je kunt moeilijk iedere tweede inwoner belastinginspecteur maken. En zelfs als dat kon, als die belastinginspecteurs zelf ook vrolijk belasting blijven ontduiken…
In Nederland vertel je niet op een feestje dat je de belasting tilt. In veel Zuid-Europese landen ben je juist een sukkel als je netjes belasting betaalt.
Regels kunnen gedrag een beetje bijbuigen, maar niet ombuigen.
Geen regels betekent anarchie.
Je regels moeten passen bij de realiteit. Daarom ben ik heel pessimistisch over de euro. Ik snap niet hoe je van bijvoorbeeld Grieken, tegen hun zin, een compleet nieuwe cultuur kunt afdwingen. Het lijkt me zelfs gevaarlijk. En ondemocratisch.
Klein landje.
Griekenland is het symbool. Italië en Frankrijk zijn natuurlijk het echte probleem.
Italië past zich nu aan.
Geloof jij het? Ja, een paar stapjes. Maar dan is de rek er zeker uit. Noord-Italië is iets netter dan Zuid-Italië. Maar het noorden heeft het zuiden nooit weten de disciplineren. Dacht je nou werkelijk dat ze zich opeens netjes gaan gedragen omdat een mevrouw uit Duitsland en een meneer uit Nederland dat zo graag willen? Dream on!
Of kijk naar Frankrijk. Hollande wil de tekorten laten óplopen. Hij wil de pensioenleeftijd van 62 naar 60 verlágen!
Hollande trekt wel bij. Kijk maar naar Mitterand, de eerste socialistische president in Franrkijk. Een jaar lang gaf hij enorm veel geld uit. Het land raakte in crisis. Na een jaar draaide hij bij. Hij regeerde nog dertien jaar door.
Mitterand brandde direct zijn mond aan de te hete soep. Hollande kan de pijn afwentelen op ons. Hij zal kleine stapjes maken, maar niet 180 graden draaien zoals Mitterand deed.
Nederland komt in opstand, als wij onze pensioenleeftijd moeten verhogen om de verlaagde pensioenleeftijd in Frankrijk te kunnen gaan betalen.

Jij bent onsolidair en anti-Europa!
Europa hebben we nodig. Maar dromers maken grote brokken. Stoomwals Brussel dreigt ons allemaal onder het asfalt te duwen.
Wacht even, onze eigen regeringen zijn verantwoordelijk voor al die afspraken.
Klopt. Ik gebruik ‘Brussel’ als metafoor. Voor een systeem van besluitvorming waar je als burger niets meer over te zeggen hebt.
De euro heeft tot 2008 slechts twee procent extra groei gebracht. Twéé procent. En dat kleine beetje extra groei zijn we nu echt wel kwijt. De euro was een grote vergissing. En het bijzondere is, wij kiezers in Noord-Europa wisten dat. Als je hier referenda had gehouden, was de euro er nooit gekomen. De euro is al bij de start op ondemocratische wijze doorgedrukt. Door politici die dachten het beter te weten. Als je gelooft in democratie, geloof je in de intuïtie van de kiezer.
Kijk eens hoe mensen in Griekenland en Spanje nu moeten bloeden. Snelstijgende zelfmoordcijfers. In Spanje heeft meer dan de helft van de jeugd geen werk. Dat ligt niet alleen aan de euro, maar de euro maakt dat ze geen kant op kunnen. Dacht je dat ze dat blijven pikken? Vergeet het maar. Zie de verkiezingen in Griekenland en Frankrijk. Hetzelfde gaat ook in Italië en Spanje gebeuren. Ze gaan weigeren nog meer offers te brengen.
Dan moeten wij dus wat water bij de wijn doen.
Maak je geen illusies. Ik vind het begrijpelijk dat steeds meer Nederlanders op eurosceptische partijen als SP en PVV stemmen. Dat is niet vanwege ‘de demagogie van Wilders’. Of ‘hetzes in de media’. Dat is het begin van de opstand. Omdat de gewone ‘hardwerkende Nederlander’ weet, dat niet alleen zijn baan, zijn zorg, het onderwijs voor zijn kinderen, de veiligheid in de buurt, bedreigd worden, maar ook zijn pensioen afgepakt wordt. Alleen de kosmopolitische elite profiteert nu. De partijen die vóór meer Europa zijn, lijken te negeren wat er aan de hand is. Gelukkig, de PvdA begint langzamerhand bij te draaien. Maar vooral D66 en GroenLinks zetten de hakken juist nog dieper in het zand. Levensgevaarlijk. Letterlijk.
Dus jij wilt de euro afschaffen
Ik heb een regel: ik eindig mijn blogs met een duidelijke stellingname. In dit geval maak ik een uitzondering. Ik weet niet welke ramp erger is. Euro afschaffen – en vervangen door één Noord-Europese munt – met een tijdelijke economische puinhoop in Europa. Of de euro houden, en in Zuid- én Noord-Europa steeds extremistischer partijen aan de macht helpen. Misschien zelfs gewelddadige opstanden riskeren.
Overdrijven is ook een kunst.
Het enige alternatief voor democratie is geweld. Omdat de euro geen democratisch project was, en nu al helemaal niet meer is, ligt geweld zeer voor de hand.
Ik kan niet verzinnen hoe we de huidige euro kunnen redden. Maar, wie weet, misschien verzint iemand een list. Mijn punt is echter, als je werkelijk denkt dat je de wereld met een paar regeltjes kunt disciplineren…  Dan ben je medeverantwoordelijk voor het kapotgaan van de democratie. Of het grootschaliger geweld dat er misschien komt.
Pittige uitspraak.
Pittige uitspraak. Helaas geen duidelijk advies.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (6 votes cast)
104. Stoomwals Brussel: het eurosysteem komt gevaarlijk dicht bij diefstal van onze pensioenen., 4.0 out of 5 based on 6 ratings

8 reacties

 1. Noord-Europa denkt onze arbeids- en belastingmoraal in Zuid-Europa te kunnen implementeren. Dat is een illusie. Een voorbeeld: Noord Italie onderhoudt decennia lang het zuiden. Deze situatie -maar dan op grotere schaal- zal helaas realiteit zijn in de EU. De rijke lidstaten in Noord-Europa zullen Zuid-Europa tot in lengte van jaren moeten onderhouden!

 2. Wijze woorden.

 3. Ik sta er nooit zo bij stil, puur omdat ik er te weinig van weet. Maar ik zie en voel dat er wel wat te gebeuren staat in Europa. En als wat jij schetst er wel door gedrukt gaat worden en wij Nederlanders de hoofdprijs mogen betalen voor zuid europa gaan we nog eens een europese burgeroorlog krijgen..

 4. Dit is maar één kant van de waarheid. Nederland profiteert zeer van de gemeenschappelijke Europese markt en die belemmeren met Neuro’s of andere grappen is zeer schadelijk voor onze economie. Het probleem is dat er geen democratisch federaal Europa is wat kan op komen voor de middenklasse (en de onderkant).
  We gaan onze welvaartsstaat niet redden zonder Europese Unie.

 5. Kleine aanvulling bij waarom mensen volgens mij op SP en PVV stemmen.
  Voor het eerst in mijn leven heb ik het idee dat politici echt geen idee hebben wat de effecten zijn van wat ze doen. De wereld is complex, alles heeft invloed op elkaar. Het is dus niet hun schuld, niet hun domheid, maar slechts menselijk en politiek onvermogen. Ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben die dat zo ervaart.
  Hier komt bij dat op het punt waar men wel tanden kan laten zien dit laat liggen. De veroorzakers van de crisis(sen) zitten over het algemeen nog op hun plek bij de bank of er in elk geval heel warmpjes bij. En als JP Morgan Chase een enorm verlies leidt is dat enorm nieuws. De angst voor een bankencrisis slaat dan meteen toe. En nu is alle aandacht op Griekenland gericht, maar hoe gaat het straks met een volgende bank…
  En eigenlijk zijn banken nu net landen geworden, ze kunnen niet failliet gaan. Een ongelooflijke weelde. Banken kunnen “va-banque” gaan, waarbij men winst mag houden en verlies wordt opgevangen door de belastingbetalers.
  Ik heb het idee dat als overheden de banken zouden aanpakken het weer enig vertrouwen in de politiek zou kunnen herstellen. Hoe dat het beste kan weet ik niet, maar heb wel het idee dat als men niet ingrijpt op de punten waar men dit wel kan, burgers uiteindelijk, naast de door jou genoemde redenen, kiezen voor de partijen die met de makkelijke en irreële oplossingen komen.

 6. Pingback : Stoomwals Brussel, aflevering 2. De levensgevaarlijke vooringenomenheid van GroenLinks. « Alle Blogs « Otto’s blog

 7. Pingback : Stoomwals Brussel, aflevering 3. De mythe van de gemeenschappelijke markt. Of de leugen? « Alle Blogs « Otto’s blog

 8. Pingback : Stoomwals Brussel, deel 4. Vrijdag 25 mei, 22.15 TV-debat Ton van Kesteren, PVV, met Otto Reuchlin, PvdA. « Alle Blogs « Otto’s blog

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.