Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

108. Jan Schuurman Hess en Adri Duivesteijn tonen de sprankelende PvdA.

| 4.891 keer bekeken | 1 reactie

I.

Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam verklaarde me een keer voor gek omdat ik bij de PvdA zit. In een vriendschappelijk gesprek overigens. En nadat we hadden geconstateerd dat we over veel hetzelfde denken.
Die halve racist?
Hij weet gevoelige kwesties scherp te verwoorden. En trekt zich niks aan van politiek correct Nederland. Meestal waardeer ik dat wel.
Ik antwoordde hem: PvdA’ers kijken op heel uiteenlopende manieren tegen dingen aan. Maar wat ons verenigt, is dat we solidariteit voorop zetten.
Pastors: We zijn allemaal voor solidariteit.
Ik: Inmiddels lijken de programma’s van Leefbaar Rotterdam en de PvdA in Rotterdam als twee druppels water op elkaar. Waarom blijven hangen in die haat?
Pastors: Kijk eens naar jullie bestuurders en toezichthouders bij banken, pensioenfondsen, corporaties. De vraag blijft: Wat doe jij bij die partij?

Mijn gevoel zei: ik hoor bij de PvdA. Maar ik vond niet de woorden om dat overtuigend te onderbouwen. Dat knaagde. En was één van de redenen waarom ik deze blogs ben gaan schrijven. Ik wil mijn eigen visie ‘uitgraven’.

II.

Op het internet kwam ik journalist, schrijver en PvdA-veteraan Jan Schuurman Hess tegen. Hij maakt gedurende twee jaar een voettocht door Nederland. Wekelijks loopt hij één of twee dagen een stukje. Ik kon een dagje met hem meelopen. In Almere.

Jan spreekt die dag – als altijd – met allerlei mensen. Die ontmoetingen zal hij ongetwijfeld weer in een van zijn prachtige verslagen beschrijven.
Tussendoor spreken we met elkaar. Jan is een Zeeuw. Ik dacht dat ik de enige PvdA’er was die de Hedwigepolder wil behouden. Maar we constateren dat we beiden vinden dat Zeeuwse gevoelens terzijde worden geschoven door een kongsi van: het grote bedrijfsleven, de ijskoude natuurlobby, en ‘Stoomwals Brussel’. Dat ze rücksichtlos een polder willen opofferen die eeuwenlang met veel toewijding is onderhouden. Dat ze 1953 vergeten lijken te zijn. Dat ze doen alsof er werkelijk op geen enkele andere plek een nieuw stukje natuur kan worden gemaakt. En we constateren dat ook veel PvdA-politici blind zijn voor wat hier wordt aangericht. Regeltjes, theorie, macht boven mensen.
Jan zal zijn tocht door Nederland ooit afsluiten met een wandeling door de Hedwigepolder.

III.

Ik vertel Jan hoe Marco Pastors me had uitgedaagd. Jan zegt: Mensen als Pastors maken een fout door zich als buitenstaander op te stellen. Eeuwig zonde, want ze kunnen zoveel betekenen.
Als je zo kritisch bent, wees dan consequent. En stap uit die zogenaamd vastgeroeste oude partij.
De afgelopen maanden ontdekte ik mijn conservatieve trekjes. Ik geloof in traditie. Of het nou de Zeeuwse traditie is van vechten tegen het water. Of de sociaaldemocratische traditie van vechten tegen onrecht.
Marco Pastors zal zeggen: Je laat je inpakken.
Jan Schuurman Hess zegt: De maatschappij is als een mammoettanker. Bijsturen kost heel veel tijd. En energie. En frustratie. Maar het is ook goed dat je onze maatschappij niet zomaar alle kanten op kunt sturen. Dat brengt ook stabiliteit.
Starheid, misbruik van macht. Zal Pastors zeggen.
Jan heeft het vertrouwen dat je de samenleving van binnenuit kunt veranderen. Sterker, hij is ervan overtuigd dat hij door twee jaar te wandelen iets zal bereiken in de PvdA. Wat? Hij heeft geen idee. Maar lees zijn stukjes. En je ziet welke verrassende dingen hij tegenkomt. Juist door zijn open houding.
Wandelen!

IV.

Nog leuker, Adri Duivesteijn loopt ook een uurtje met ons mee. Hij is nu PvdA-wethouder van Volkshuisvesting in Almere. Net zo’n eigenheimer als Marco Pastors. Hij laat een nieuwe wijk zien, waar iedereen zelf zijn huis kan bouwen of – meestal – laten bouwen. Je zou zeggen: duur. Maar die huizen kosten gemiddeld 60.000 euro minder dan massabouw. 60.000! Dat kan, omdat er geen overwinsten worden gemaakt. Overwinsten die projectontwikkelaars of woningbouwcorporaties normaal opstrijken. In die wijk is meer ruimte voor het individu. Het is er schitterend aan het worden. En er is veel meer gemeenschapszin dan in enige andere nieuwbouwwijk. Nieuwe schoonheid. Diversiteit. Trots.

Duivesteijn laat heel praktisch zien dat we de markt terug kunnen veroveren. En dat de overheid zich weer dienstbaar kan opstellen. En Duivesteijn toont aan: ook bínnen de gevestigde macht kun je een wereld winnen.
Ik vraag Duivesteijn: Je gaat tegen de gevestigde orde in. Hoe doe je dat? Je zit al jaren in de top van de PvdA. Je bent toch zelf deel van die gevestigde orde?
Hij zegt: Ik ben ook de actievoerder uit de Haagse Schilderswijk gebleven. Daar begon het ooit allemaal.

V.

Die Pastors overtuig jij nooit.
Ieder zijn ding. Maar ik heb mijn antwoord op zijn vraag gevonden. Waarom loop ik niet weg bij de PvdA? Een partij die soms volkomen dichtgegroeid lijkt. Dat is, omdat ik de maatschappij van binnenuit wil veranderen. Omdat ik het goede wil behouden. Omdat ik liever geen oude schoenen weggooi voor ik nieuwe heb. Omdat ik een beetje conservatief ben. Omdat ik geloof in kleine stapjes. In een lange mars.

Jan Schuurman Hess en Adri Duivesteijn tonen hoe sprankelend zo’n partij kan zijn. De opdracht van politiek is hoop en optimisme.

De voettocht van Jan op het internet: http://www.voettochtvanjan.nl/wordpress/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (5 votes cast)
108. Jan Schuurman Hess en Adri Duivesteijn tonen de sprankelende PvdA., 4.6 out of 5 based on 5 ratings

Eén reactie

  1. Dankje, Otto ,door dit soort verhalen blijf ik ook nog steeds PvdA lid. Het gaat nu wel iets beter als in de tijd van Wim Kok. Toen dacht ik er vaak aan mijn lidmaatschap op te zeggen. Ook hulde aan Adri D. Goed werk in Almere.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.