Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

Haren leert ons: wees niet bang ook deraillerende media aan te pakken.

| 3.811 keer bekeken | 4 reacties

Geweld bij wijze van feestje lijkt normaal geworden.
En dat is dus de schuld van de media??? Lekker makkelijk. 
Alles wijten aan ‘de media’ is onzin. Maar media zijn veel meer dan neutrale doorgeefluikjes. Hoe zou onze wereld eruit zien zonder kranten, radio, tv, internet? Met alleen de koerier om berichten over te brengen. Het collectieve bewustzijn zou niet bestaan in de vorm die we nu kennen.
Het drama in Haren is óók de schuld van de media. Een dj van Radio-3 heeft niet voor niks spijt betuigd van zijn oproepen om naar Haren te gaan.
Keurig.
Te makkelijk. Tientallen jongeren zitten straks met een strafblad. Toekomst kapot. Ik vermoed dat velen van hen spijt als haren op hun hoofd hebben. Deze man komt er vanaf met een slap excuusje.
Kon hij weten dat het zo uit de hand zou lopen.
Achteraf is het makkelijk praten. Wie had dit voorspeld? Maar dacht hij werkelijk dat het normaal en verantwoord is om het hele land op te roepen naar een feestje te gaan van een meisje van 16?
De publieke omroep moet hem maar eens een paar maandjes schorsen. Hij is een publieke figuur, een voorbeeld voor jongeren.

Ook het commerciële Slam-FM heeft de zaak flink opgejut. Sensatie trekt luisteraars. Kun je meer verdienen aan je reclames. Ik vind dat de minister Slam-FM op het matje moet roepen. Nog één keer, en we gaan kijken of jij je zendverguning nog wel verdient.
Trouwens, die adverteerders zaten erbij en keken ernaar. Alweer, lekker makkelijk.
Je bent censuur aan het plegen.
Vrijheid van meningsuiting boven alles. Maar vrijheid gaat niet zonder verantwoordelijkheid. Dat zijn we vergeten.
Een bedrijf mag toch geld verdienen?
Het bedrijfsleven houdt zich te weinig bezig met andere zaken dan geld verdienen. De mentaliteit die daar achter zit maakt onze maatschappij kapot.

Het ergste is Facebook.
Facebook kan er niets aan doen.
Als Facebook mogelijkheden ziet om meer geld binnen te harken, worden stiekem de instellingen aangepast. Niks privacy. Niks vrijheid. Facebook heeft er geen boodschap aan dat naïeve jongeren soms niet weten wat ze doen.
Moet je maar aan wennen, we leven in een wereld van multimedia.
Nu zit je een uur te puzzelen om uit te vinden hoe je je Facebook-account zo kunt instellen dat niet alles openbaar is. Kunnen ze ook omdraaien. Informatie is standaard alleen voor je vrienden, anderen kunnen je foto’s en verhalen ook niet doorsturen, tenzij je – elke keer weer – expliciet aangeeft dat iets openbaar is. Gaan ze minder geld verdienen natuurlijk. Jammer voor ze.
De overheid moet ook hier ingrijpen. Eerst een goed gesprek voeren met Facebook. Als het bedrijf daar niet van leert, voorschrijven hoe het zaakje moet worden ingericht. Ook Facebook heeft een publieke taak.

Allemaal symptoombestrijding.
Met alleen vage Balkenendetaal over normen en waarden bereik je niks. Je moet het concreet maken.
Alsof de overheid alles van bovenaf kan regelen.
Er is een particuliere verantwoordelijkheid. Er is een verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven. En er is een verantwoordelijkheid van de overheid. In die volgorde. Als kinderen die particuliere verantwoordelijkheid nog niet helemaal aan kunnen, moeten bedrijfsleven en media daar rekening mee houden. Als media zich niet zelf in toom weten te houden, moet een sterke overheid ze maar hard aanpakken. Tegen de verloedering.
Wat ben je toch een somberaar.
Samen komen we er wel uit. Maar alleen samen. Niet ieder voor zich.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
Haren leert ons: wees niet bang ook deraillerende media aan te pakken., 4.0 out of 5 based on 4 ratings

4 reacties

 1. Don’t shoot the Piano Player (soc new media), zie het als instant PROVO “HAPPENINGS” . EVENTS zoals in HAAREN mogen geen aan aanleiding zijn voor “sociale censuur” , eerder een aanleiding “ter leering” waar kennelijk clean “vermaack” ontbreekt. Een Burgervader kan altijd een Kan MEers opentrekken, dat is echter geen oprecht bestuur maar eerder een “olie op het vuur gooien” en met handen voor de ogen huiverig afwachten of de te verwachten veenbrand zich laat blussen zonder collateral damage. Een preventief en creatief rapid action lijkt een beter alternatie dan een “ME containment striking force”. Wat zou dit plan moeten inhouden? Hier de Muziek, Disco, Kunst en Media Circuit en met name de hoofdaanjager het commerciele radio station zelf zou in dit soort gevallen gezamelijk met het plaatselijk bestuur snel en effectief moeten zoeken naar mogelijkheden waar aantrekkelijke en hoogwaardige laagdrempelige alternatieve “HAPPENINGS” kunnen plaats vinden, eventueel tegen kostdekkende entree vergoedingen. CHEERS opbouwende kritiek wordt op prijs gesteld *Pi

 2. Ik vind het stukje van Otto wel helder. Mensen kunnen aan de haal gaan met wat er b.v. op facebook wordt geschreven, zoals we hebben gemerkt. Sensatie is ook niet vies.
  Eigen verantwoordelijkheid is niet iedereen gegeven. Een zekere ‘bescherming’ lijkt me toch wel af en toe op zijn plaats, en dan bedoel ik geen regelrechte censuur.
  Vooral als het om heel jonge mensen gaat.
  Otto schrijft : Hoe zou de wereld eruit zien zonder kranten, radio, tv en internet.
  Ik ben opgegroeid met alleen radio en een krant. Wel lekker rustig eigenlijk.
  Heb me overigens bijzonder goed geamuseerd. Ook wel fijn nu om een beter overzicht op de wereld te kunnen ontwikkelen.

 3. Pingback : Twan Huys moet ontslag nemen. « Alle Blogs « Otto’s blog

 4. Pingback : Twan Huys moet ontslag nemen en t klooster in. « Alle Blogs « Otto’s blog

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.