Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

Betere zorg? Geen centraal elektronisch patiëntendossier, maar 25% meer huisartsen.

| 5.525 keer bekeken | 6 reacties

De minister en de verzekeraars willen het elektronisch patiëntendossier alsnog doordrukken. Terwijl de Eerste Kamer het kortgeleden nog afwees, unaniem.
Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen.
Het wordt een groot feest voor onze hackers. En de Amerikaanse en Chinese spionagediensten lopen zo’n snoepwinkel met informatie ook echt niet voorbij. Fijn als je HIV hebt en naar zo’n land wilt reizen.
Je woont in Drenthe, krijgt een ongeluk in Limburg. Toch handig als de ambulancebroeders weten dat je aan diabetes lijdt.
Je kunt een kettinkje met medische informatie dragen als je zo’n aandoening hebt. Heb je over de grens ook nodig.
Dragen sommige mensen niet.
Van iedereen alle informatie het grote systeem in? Omdat een paar mensen geen kettinkje willen dragen? Big Brother.
Dokters kunnen je beter behandelen met een overzicht van je medische geschiedenis.
Nog steeds weigeren veel medisch specialisten domweg de al beschikbare informatie te gebruiken. Of samen te werken. Dat weet iedereen die weleens in een ziekenhuis is geweest.
Gaat zo’n systeem dat opeens veranderen? Geloof ik helemaal niks van.
Jij legt je neer bij onnodig dure en soms slechte zorg?
Beter werken vraagt bijsturing door een menselijke hand. Een computersysteem is op zijn best een hulpmiddel.

Er is iemand nodig die met je meeloopt, door het hele medische circus heen. Iemand die verstand van zaken heeft. Je kan helpen de juiste vragen te stellen. Die specialisten corrigeert. Niemand kan dat beter dan de huisarts.
Specialisten luisteren niet naar huisartsen.
En daar zit precies het probleem. Ieder specialistje in zijn eigen zandbak. Heel blij met z’n taartjes.
Huisartsen zijn nu al overbezet.
25 procent meer huisartsen.
Vijf-en-twin-tig pro-cent meer huisartsen?! Hallo, wie mag dat betalen?
De oplettende huisarts maakt allerlei dure zorg overbodig. Die verdient zichzelf dubbel en dwars terug.
Je trekt niet zomaar even een blik huisartsen open.
We scholen overbodige specialisten om tot huisarts. En een deel van de ‘deeltijd’-huisartsen wil misschien wat meer uren gaan werken. Het werk wordt leuker.
Jij naar het ziekenhuis, aan het handje van je huisarts. Zie je het voor je?
De huisarts komt soms letterlijk mee naar het ziekenhuis voor overleg. Of een groepspraktijk heeft een huisarts in het ziekenhuis werken. En soms volgt de huisarts je via de computer en de telefoon. Met hulp van een praktijkassistent.
Dus toch een elektronisch dossier!
Dat bij je eigen huisarts op de computer staat. Niet ergens centraal opgeslagen. En dat alleen de huisarts, de assistent en jijzelf kunnen inzien. En de specialisten, als je die toestemming geeft.

Systeem volgt mens. Niet andersom.

 

Met dank aan Niels Janssen, Strategy Development Partners.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (4 votes cast)
Betere zorg? Geen centraal elektronisch patiëntendossier, maar 25% meer huisartsen., 3.5 out of 5 based on 4 ratings

6 reacties

 1. Otto,
  Tal van punten zijn correct, maar…
  Is 25% meer huisartsen realistisch? Nu al sterke toename van parttime werkende huisartsen die door de samenwerking al gebruik moeten maken van elkaars dossiers. In je laatste passage maak je de klassieke fout. We werken niet met 1dossier! We werken met “eigen” dossiers waar anderen inkijken.

  Daar waar er gebruik van gemaakt wordt is het medicatiedossier een succes. Onder water alle voorgeschreven medicatie controleren bij een nieuw voorschrift.

  Bij de analyse van calamiteiten zien we regelmatig dat het dossier van de eigen arts een bijdrage levert aan de behandeling door de waarnemend huisarts.

 2. Uitstekend blog. Goed geredeneerd en opgezet. Verhelderend en “anregend” (zou de Duitser zeggen). Valide argumenten, dat ook – al blijf ik vooralsnog voorstander van het epd. Waarom? Omdat ik snelle digitale uitwisseling medische gegevens van groot belang acht nu er minder ziekenhuizen overblijven, medisch overleg steeds belangrijker wordt en burger graag inzage heeft in zijn/haar medische dossier. Prima commentaar trouwens van “Gerben”. Medicatiedossier belangrijk en nuttig. Overigens lijkt het me een illusie dat er snel een kwart meer huisartsen beschikbaar komt. Duur opleiding is een bottleneck. Plus te weinig opleiders. En vermoedelijk te gering animo.

  • Ik ben terughoudend met zelf op mn blog ‘terug’ reageren omdat dat snel ‘doodslaat’.

   Maar in dit geval, met zulke interessante reacties, reageer ik toch.

   Over hoe reëel het is om 25% meer huisartsen in het veld te brengen kun je natuurlijk twisten. Ik zie best mogelijkheden (inzetten universitair opgeleide nurce practitioners; huisartsen die van drie weer vier dagen gaan werken; specialisten die op het ziekenhuis blijven werken, maar een vooruitgeschoven post worden van huisartsenpraktijken), maar makkelijk is dat niet.

   En dit is natuurlijk allemaal een beetje ‘Spielerei’; serieuze voorstellen, maar ook bedoeld om de gedachten wat los te maken.

   Ook een EPD kan best acceptabele vormen krijgen.

   Maar waar het me echt om gaat is de vraag: wat zet je voorop, mensen of systemen? ‘Economies of scale’ werken soms, maar niet altijd. We zijn veel te veel gaan vertrouwen op schaalvergroting. Mijn overtuiging is, hoe je het ook inricht, als je niet begint bij mensen, samenwerken, communiceren, wordt het nooit wat. En daar zit het grote risico van het EPD, los van de veiligheidsrisico’s en de gebruikelijke invoeringsproblemen bij ICT: dat men denkt het met wat technocratie en technologie wel op te lossen. Dat gaat niet werken, hoe mooi het systeem ook wordt, daar ben ik van overtuigd. En in die technocratie zit de kern van het probleem van onze zorg (en wellicht zelfs van onze maatschappij).

 3. Ja-maar reacties? Een (voorlopig ondeugdelijk) systeem voor calamiteiten brengt betere zorg voor enkelen of gaan we voor betere zorg voor iedereen, zegt u het maar?

 4. Ik zie de voordelen wel, maar heb inderdaad geen vertrouwen in de veiligheid.
  Ook het systeem, samenwerking van artsen vertrouw ik niet helemaal.
  Theoretisch moet het kunnen, maar ik ben bang dat de praktijk niet goed werkt.
  Wel belangrijk dat mijn huisarts mijn dossier goed bijhoudt. Zij mag doorgeven wat op dat moment van belang is. Haar vertrouw ik wel. Heb ook huisartsen gehad die ik niet zo vertrouwde. Nee voor mij geen EPD.

 5. Pingback : Kabinet, denk na, verbied voor één jaar alle ziekenhuisfusies. « Alle Blogs « Otto’s blog

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.