Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

Minder sociale woningen in Amsterdam? De PvdA schiet in kramp van de verliezer.

| 2.922 keer bekeken | 1 reactie

De Amsterdamse VVD-wethouder Wiebes houdt een toespraak in het hol van de linkse leeuw, De Balie. Hij bepleit dat Amsterdam van zestig naar dertig procent sociale woningen gaat. Zo komt er meer ruimte voor ‘de creatieve klasse’. “Mensen die slim zijn, innovatief en ondernemend. Die nieuwe zonnecellen ontwikkelen, nieuwe winkelconcepten bedenken, apps maken of spijkerbroeken ontwerpen.”

De Amsterdamse PvdA-kopstukken reageren als door een wesp gestoken. Wiebes vergroot de segregatie! Schande! Moord! Brand!

Wiebes heeft deels gelijk. Amsterdam kan een van de magneten in de wereld worden voor de creatieve klasse. Voor die creatieven is meer vrijesectorhuur nodig.

Maar Wiebes maakt van Amsterdam een Parijs. Binnen de ring de rijken en yuppen. Daarbuiten een onderklasse, vooral arme immigranten. Een samenleving zonder samenhang.

Eén ding is moeilijk voor Amsterdammers, zelfs Wiebes lijkt bijziend: over de grenzen van de stad heen kijken. Amsterdam vormt het hart van de Noordvleugel van de Randstad. De PvdA krijgt het initiatief terug door verder te kijken dan Wiebes.

Wat meer vrijesectorhuurwoningen binnen de ring? Op voorwaarde dat elke buurt dertig procent sociale woningen behoudt, ook in het centrum.

Bovendien: op voorwaarde dat er tegelijkertijd voor yuppen echt aantrekkelijke woon- en werkgebieden komen buiten de ring en boven het IJ. Amsterdam-Noord toont dat het kan.

Bovendien: op voorwaarde dat er meer sociale woningbouw komt in de rijke enclaves rondom Amsterdam. In Amstelveen, Het Gooi.

Wiebes laat zien hoe gemakkelijk je de PvdA op stang jaagt. Toch briljant, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen je grootste concurrent al zo in de verdediging duwen.

Pakt de PvdA het initiatief terug?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)
Minder sociale woningen in Amsterdam? De PvdA schiet in kramp van de verliezer., 4.5 out of 5 based on 4 ratings

Eén reactie

  1. Gemeenteraadsverkiezingen draaien voor 20% (goed geïnformeerde en hoogopgeleide burgers) om lokale issues als, inderdaad, woningbouw. PvdA 020 dus vooral afhankelijk van PvdA 0031.

    Voor de rest ‘n goed verhaal (waar ik me in kan vinden), maar welk probleem signaleer je werkelijk? Krampachtig linksheid die goed bedoeld is van haves voor have-nots (en botst en stuiptrekt met realiteit) of woningnood in 020?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.