Otto’s blog

dialogen, over sociaaldemocratie zonder dogma

Als ‘kunstenaars’ zich weer gewoon artiest voelen komt ‘t goed.

| 7.203 keer bekeken | 2 reacties

Kunstenaars merken nu echt de gevolgen van de bezuinigingen.
Erfenis van die vreselijke PVV, samen met VVD en CDA.
De andere partijen steken geen poot uit.
Zomaar veertig procent bezuinigen! Honderden miljoenen.
Als je alles meeneemt, toegang, sponsors, gaan het van zes naar vijf miljard volgens Berenschot.
Cijfers!
In elk geval eerder twintig dan veertig procent terug. Van kinderopvang is zeventig, tachtig procent af.
Er is heel dom bezuinigd. Reinbert de Leeuw. Rijksacademie. Productiehuizen.
Daar zijn politiek en kunst samen schuldig aan. De politiek hanteerde het botte mes. De kunst zei niet eerlijk waar best wat af kon. Want, tja, dan moet je elkaar afvallen. Alles even belangrijk is niets belangrijk.
Einde van de beschaving.
Ik was op het Over ‘t IJ Festival in Amsterdam. Voorstellingen, eten en drinken, een dj. Een beetje zoals De Parade, maar dan minder sleets en geroutineerd. Opeens voelde ik weer ‘artiesten’.
Neerbuigend woord.
‘Kunst’ heeft iets heel pretentieus gekregen. Je voelt je niet meer uitgenodigd. Artiest klinkt als iemand die zich bewust is van de toeschouwer. Terwijl ook een artiest indringend kan zijn, tegendraads. Als ‘kunstenaars’ zich weer artiest voelen zien ze meteen nieuwe kansen. Dan komt ‘t goed.
Getalenteerde mensen kun je niet zo wegzetten.
Andere mensen met grote talenten zijn van hun voetstuk afgestapt. Directeuren, professoren, politici.
Geveinsd.
Ze proberen zich gelijkwaardig op te stellen. ‘Gewoon’ te doen. Artiesten zijn juist op een voetstuk geklommen. Nu zijn ze er een beetje vanaf geduwd. Bevinden ze zich weer tussen het andere gewoel. In deze gedemocratiseerde maatschappij mag je talent hebben, maar niet al te veel pretenties. Niet zo gek eigenlijk.
Jij wilt iedere kop boven het maaiveld afmaaien.
‘Einde van de beschaving’ is niet echt geland buiten de kunstwereld. En buiten wat even pretentieuze kunstjournalisten. Veel andere mensen denken: ze zijn boos als er geld af gaat, net als ieder ander.

Hou je natuurlijk nog de wereld van de ‘sterren’ over, maar dat is de nieuwe godsdienst zou ik zeggen. En ‘sterren’ heb je ook onder professoren, politici en directeuren. Al vallen ze wel makkelijk.

Een oude blog: http://www.ottoreuchlin.nl/2011/10/pierre-bokma-kom-terug-ga-bikkelen-samen-met-joop/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Als 'kunstenaars' zich weer gewoon artiest voelen komt 't goed., 5.0 out of 5 based on 5 ratings

2 reacties

 1. Jouw en mijn partij zijn medeverantwoordelijk. De actie ‘Schreeuw om cultuur’ was een oliedomme actie van kortzichtig Grachtengordelvolk. De consumerende kant werd bediend.
  Iemand die € 160,- kan betalen voor Lowlands zonder de setup te kennen kan best € 180,- betalen. Dan maar een paar biertjes minder per dag.

  Maar de ruggengraat is er uit gesloopt, de kunstenaars zelf. Opheffen van orkesten betekent ook dat de amateurorkesten geen ondersteuning meer krijgen. Opheffen van de WIKK. Een prachtige regeling die amper geld oplevert bij opheffing. Ik zou willen dat die regeling ook voor andere beroepen zou gelden.

  Maar gelukkig kunnen we dankzij links weer meer bier drinken op Lowlands.
  Biefstuk-socialisme zou wijlen Hans van den Doel dit noemen. En hij had gelijk. Bier in plaats van kunst. Wat een vooruitgang.

 2. Vind het moeilijk te beoordelen hoe je moet bezuinigen.
  Goede orkesten moet je niet opheffen bijvoorbeeld.
  Wel vind ik dat teveel mensen zich ‘artiest’ noemen, maar hoe zeef je de echte artiesten eruit. Veel jonge mensen die o.a. op TV optreden worden “sterren” genoemd, terwijl hiermee het sterrendom wordt gediskwalificeerd.
  Inderdaad ze mogen van mij best van hun voetstuk vallen.
  Wel vind ik dat je jonge mensen wel de kans moet geven hun talent te bewijzen
  Er is heel veel activiteit door jonge theatermakers die vol passie allerlei projecten starten. Daar mag best wat geld beschikbaar voor komen.
  Inderdaad op het Over ‘t IJ festival b.v. en Theaterstraat in Amsterdam Noord.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.